Berita & Peristiwa

Pada 2 September 2015, seramai 8 orang kakitangan yang terdiri daripada Pustakawan, Pegawai Teknologi Maklumat, Penolong Pustakawan dan Pembantu Perpustakaan telah mengadakan lawatan kerja dan perkongsian maklumat ke Perbadanan Perpustakaan Awam Selangor dan Perpustakaan Negara Malaysia. Lawatan ini telah diketuai oleh Cik Khomzah bt Sheik Ahmad, Ketua Bahagian Pengurusan dan Pembangunan Koleksi.

ppas1

Pada jam 9.00 pagi peserta telah melawat Perbadanan Perpustakaan Awam Selangor dan telah diberi taklimat oleh Pn. Suzliana Abd Hamid merangkap Timbalan Pengarah dan Ketua Bahagian Pengurusan Koleksi. Di dalam lawatan ini peserta telah dibawa melihat keseluruhan aktiviti perolehan dan pemprosesan sumber perpustakaan. Selain itu, peserta juga dapat mempelajari proses kerja add item menggunakan sistem Smart Item Distribution (SID) dan sistem-sistem lain yang telah dibangunkan oleh PPAS. Di akhir lawatan peserta telah diberi peluang untuk melawat kemudahan dan perkhidmatan yang disediakan di PPAS termasuklah merasai sendiri pengalaman menggunakan Teater XD atau juga dikenali sebagai Teater 6D yang merupakan teater simulasi pengembaraan yang mencabar dan menghiburkan.

ppas2

Pada jam 2.30 petang peserta telah melawat ke Perpustakaan Negara Malaysia Lawatan dan perkongsian maklumat ini adalah bertujuan untuk memberikan pendedahan dan pendekatan yang lebih luas kepada kakitangan bagi mempelajari dan melihat proses perolehan dan pembelian bahan- bahan terbitan bersiri dan monograf. Diharapkan melalui perkongsian maklumat dan informasi lawatan kerja ini akan dapat menambahbaik proses kerja di PPAT dan seterusnya dapat mengadaptasikan amalan terbaik perpustakaan lain bagi memenuhi keperluan jabatan.

 

  Gov Malaysia Kerajaan Terengganu msc Mampu arkib negara dewanbahasa Perpustakaan Negara Malaysia Perbadanan Perpustakaan Awam Perlis Perbadanan Perpustakaan Awam Kedah Perbadanan Perpustakaan Awam Pulau Pinang Perbadanan Perpustakaan Awam Perak Perbadanan Perpustakaan Awam Kuala Lumpur Perbadanan Perpustakaan Awam Selangor Perbadanan Perpustakaan Awam Negeri Sembilan Perbadanan Perpustakaan Awam Melaka Perbadanan Perpustakaan Awam Johor Perbadanan Perpustakaan Awam Pahang Perbadanan Perpustakaan Awam Kelantan Perbadanan Perpustakaan Awam Sarawak Perpustakaan Negeri Sabah logo-ifla  
KETUA PEGAWAI MAKLUMAT (CIO)